Till hemmet Upp

Till pappa med fru

I år bestämde jag mig för det ambitiösa projektet att göra i stort sett alla mina julklappar själv. Det tog sin lilla tid men i efterhand var det värt varenda minut!
De första två paketen gick till pappa med fru. I år har de genomgått ett stort projekt på hemmaplan i och med en utbyggnad av huset och ett nytt kök. Därför fick de såklart köksinspirerade julklappar! Överst är servettringar som jag har gjort av ståltråd och Swarovskipärlor. Jag använde mig av en tom toalettpappersrulle och virade först ståltråden runt dem. Pärlor fick med jämna mellanrum också åka på. Därefter tog jag av all ståltråd från rullen och virade runt ett sista varv av tråden. Då kunde jag se till att pärlorna hamnade där jag ville samtidigt som själva ringen hölls ihop.  
De fick också bordstabletter av vaxduk som jag har flätat ihop. Dessa gjorde jag genom att klippa ut två lika stora rektanglar. Utav dessa klippte jag sedan remsor, de ena på längden och de andra på bredden. Sedan flätade jag ihop dem och fäste i kanterna med hjälp av små bitar av maskeringstejp. Dessa tog jag sedan bort efter att jag hade sytt en söm runt hela bordstabletten.  

Kläder Upp

Metallic

För någon dag sedan sydde jag denna T-shirt. Mönstret gjorde jag genom att klippa isär en T-shirt som hade sett sina bästa dagar. När man ser hur plagget är gjort är det lätt att gå in och ändra detaljer. Jag valde till exempel att göra denna T-shirt lite bredare än orginalet samt gjorde ärmarna något längre.Det som gör det här plagget speciellt är definitivt tyget! En väldigt enkel modell känns mer speciell när den görs i ett annorlunda tyg. Det här är mörkt silvrigt med en härlig struktur på! 

Till hemmet Upp

Bokklocka

Den här kalasfina idén fick jag av min kreativa klasskompis Tove. Efter att ha sett en bild på Toves bokklocka var jag bara tvungen att göra en själv.
Materialet som behövs är en bok med fint omslag, ett kvartsverk (litet extra tunt urverk), visare samt en liten svart plupp (som jag tyvärr inte minns namnet på) som man sätter längst ut. Jag köpte boken på en loppis och de övriga delarna på clas ohlson. Jag gjorde sedan ett hål med en sax vilket fungerade bra men kändes lite smått farligt.. Sedan mätte jag hur mycket som behövde skäras ut i boken för att kvartsverket skulle få plats. Jag använde mig av en brytbladskniv för att skära ut sidorna. Här gäller det att ha tålamod eftersom man bara skär ut några sidor i taget. Slutligen skruvade jag ihop kvartsverket på det sätt som beskrevs på förpackningen, fäste visarna och den lilla pluppen.

Accessoarer Upp

Rosettskärp


För ett litet tag sedan skrev jag om dessa skärp från Burberry Prorsum. Nu har jag äntligen gjort en egen version! Använde mig av lite kraftigare svart tyg. Det som jag klurade på länge var hur jag skulle få ihop själva fästet på skärpet. Jag hittade lite större klädda, svarta hyskor till slut som fungerade utmärkt!
Själva konstruktionen är ganska enkel. Jag sydde ihop själva skärpdelen först genom att göra ett "rör" som jag sedan trädde in resårbandet i. För att det skulle bli veckigt fick tyget vara nästan dubbelt så långt. Resåren sydde jag fast genom att vika in tygkanterna runt om den och sy ihop allt. Rosetten består av två små fyrkantiga påsar som jag vek och sydde ihop på ena sidan. 

Till hemmet Upp

Lite julpynt

Här är en del av årets julpynt hemma i min lilla lägenhet! Jag har inte något dierkt tema men jag var sugen på lite mer kitschiga dekorationer och gå ifrån naturmaterial, som jag använde mig mycket av förra året Julgranskulorna har jag hängt upp i genomskinlig lina. De rosa hittade jag på loppis och de är helt fantatiska och sköra. Tyvärr gick en i tusen bitar när jag inte var tillräckligt försiktig.. Stjärnan av små kvistar gjorde jag förra året. Det syns kanske inte så tydligt på bilden men den är spraymålad i en vit färg. Lite växter har också fått flytta in! På min LP-spelare får två hyacinter husera i varsin glasvas. 

Kläder Upp

Att sy en kofta

 
 
 
 
Jag var sugen på att göra en lite kortare och boxig kofta då jag har känt att det är något som jag har saknat lite i min garderob. Den här är sydd efter ett egentillverkat, enkelt mönster. En kofta behöver inte vara figursydd och därför kan man göra ett mönster som är väldigt "fyrkantigt". Ovan finns små illustrationer av hur mitt mönster ser ut. Själva bakstycket består av en rektangel (som klipps ut med tyget dubbelvikt). Framstycket är lika brett som bakstycket men uppe vid axeln är mönstret lite nättare. Ärmstycket ska vara dubbelvikt när man klipper ut det. Man kan antingen ta sina egna mått eller utgå från en kofta som man har och gillar.  

Till hemmet Upp

Årets adventsljusstake


 
I år har jag gjort en lite annorlunda adventssljusstake. Jag har använt konservburkar som jag gjort hål i för att skapa de olika siffrorna. Metall i den här formen är lite besvärligt att arbeta med. Lyckligtvis klarade jag mig undan med enbart ett litet jack i fingret! Hålen gjorde jag genom att först slå igenom spetsen på en skruv med hjälp av hammare. Efter det använde jag en skruvmejsel för att skruva igenom en skruv som gjorde hålet något större. Det syns inte särskilt bra på bilden men jag gjorde endast varannat hål större på detta sätt, de andra lät jag vara som de var.